10 Mart 2014 Pazartesi

SAHİ Mİ?

                                  

Beşiktaş başkanı sayın Fikret Orman'ın açıklamalarını okudum; "Vodafone Arena bitmiş olsaydı, biz bu şampiyonluğu çok daha rahat alırdık. En az 10 puan üstte olurduk. Çok puan kaybettik bu açıdan. Ama artık yeni stadımıza döneceğiz. Şampiyon olarak da dönmek istiyoruz. Daha önümüzde çok maç var. Kazanılacak çok puan var. Beşiktaş, gerçek gücüyle oynarsa biz şampiyonluğu alırız. Mesele oyuncularımızın bu işe inanması ve kenetlenmesi. Onları şevklendirmekse bizim işimiz. Elimizden gelen gayreti göstereceğiz" dedi. Sene başından beri birçok kişinin dilinde stadsız bir takımın şampiyon olamayacağı şeklinde laflar dönüp dolaşıyor. Sanki Beşiktaş'ın şampiyonluğu önündeki tek engel stadının olmamasıymış. Stat olsaymış Beşiktaş şuan garanti şampiyonmuş. Bu modaya sayın başkanda uydu. İnanmak isteyen buna inanabilir ama benim kanımca stadın olmayışı Beşiktaş'ın şampiyonluğu önündeki engellerden sadece biridir. Stadı bahane etmek diğer sorunları (ki bu yazımda bunlardan bahsetmeyeceğim) sadece halının altına süpürüp hayal dünyasında yaşamaktır.

  Bu sezon son yıllara göre değişik bir şampiyonluk mücadelesi izliyoruz. Geçen seneki liderin 10 puan farkla şampiyonluğunu ve evvelki sene yine liderin 9 puan farkla ilk 34 haftayı lider tamamlamasını (sözde süper final gibi futbolun adaletini katleden sistemi kabul etmiyorum)gördükten sonra 2010-11 sezonundan beri ilk kez şampiyonluk mücadelesinin geçtiğimiz 2 seneye göre daha sıcak geçeceğini söyleyebilirim. Peki bu şampiyonluk mücadelesinde hangi takımlar var: Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş. Türk futbolunun en büyük üçlüsü. Birkaç ay önce Beşiktaş ile ilgili bir konuyu merak ettim. Acaba bugüne kadar Beşiktaş hem Fenerbahçe'nin hem de Galatasaray'ın sonuna kadar şampiyonluk yarışında olduğu kaç sezonda bu iki ezeli rakibini geçerek ipi göğüsleyebildi? Hafızamı yokladım bulamadım.

  O halde biraz geçmişe göz atsak iyi olur;
2008-09 Beşiktaş'ın son şampiyonluğu, ezeli rakipleri iyi bir sezon geçirmediler ve 10ar puan arkasında bitirdiler Beşiktaş'ın. Siyah-Beyazlıların şampiyonluk için çekiştiği kulüpler ise Sivasspor ve Trabzonspor.
2002-03 Lucescu'lu Beşiktaş'ın 100. senesindeki unutulmaz kadro. O sezon Beşiktaş en yakın rakibi Galatasaray'ın 8 puan önünde şampiyon oldu ve hatırlayanlar bilir, Beşiktaş gibi iyi oynayan, Kartallarla çekişebilecek kimse yoktu. Fenerbahçe ise o sezon şampiyonluk yarışından çok uzaktı 1994-95 O sezon Beşiktaş'ın çekiştiği tek ekip Trabzonspor'du ve 3 puan önünde ipi göğüslediler. 1991-92 Çekiştikleri tek takım Fenerbahçe idi, Galatasaray ise çoktan yarıştan kopmuştu.
1990-91 Bu sefer ki tek takım Galatasaray'dı
1989-90 Fenerbahçe ile Galatasaray'ın sırayla nöbet değiştirip Beşiktaşın yıkılmaz olduğu yıllar. Bu sefer ki geçilen Fenerbahçe idi.
1985-86 Belki de şuana kadar sıraladıklarım arasında Beşiktaş için en çekişmeli geçen ve sonu siyah- beyazlılar için zafer, sarı-kırmızılılar için hayal-kırıklığıyla biten sezon. Beşiktaş ve Galatasaray aynı puanda sezonu tamamlamalarına rağmen averajla Beşiktaş şampiyon olmuş, Galatasaraylılar için 13 yıllık hasret 14 yıla uzamış, bir sezonu ilk kez namağlup tamamlama ünvanını kazanmak buruk bir teselli olabilmişti. Yalnız hatırlatırım ki bu yarıştada Beşiktaş ve Galatasaray dışında başka çekişen yoktu.
1981-82 Bu sefer şampiyonluk mücadelesinde çekişilen 2 ekip vardı; Trabzonspor ve Fenerbahçe. Galatasaray ise ligi 11. sırada tamamlayarak bu yarışı unutmuş gibiydi
1966-67 Nihayet Beşiktaş'ın hem Fenerbahçe hemde Galatasarayla çekişip her ikisinide geçmeyi başardığı sezonu bulabildim. Bundan tam 47 yıl önce!Bu sezonla ilgili ilginç birde bilgi vereyim. Kara Kartallar, ezeli 2 rakibiyle de yaptığı 4 maçın hiçbirini kazanamamış:3 beraberlik 1 mağlubiyet almıştır
1965-66 Beşiktaş'ın rahat şampiyonluklarından biri. Ligin bitimine 3 hafta kala şampiyonluğunu ilan etmiş. 2 puanlık sistemde en yakın rakibi Galatasaraya 6 puan fark atmış. Bugün ki 9 puan farka bedel.
1959-60 Siyah-Beyazlıların,2 puanlık sistemde, Fenerbahçe'ye 5, Galatasaray'a 7 puan fark attığı sezondur. En yakın rakibiyle arasındaki 5 puanlık fark bugün ki 7-8 puanlık farka bedeldir ki takdir edersiniz buda iyi bir farktır. Zaten ligin bitimine 2 hafta kala Galatasaray'ın Fenerbahçe'yi 2-1 yenmesiyle şampiyonluğunu ilan etmiştir.
1956-57, 1957-58 senelerindeki şampiyonluklara bugün ki ismi ile süper ligin kuruluşundan önce sayılan şampiyonluklar olduğu için bakma ihtiyacı duymuyorum.
 
  Yani 1959dan bu yana Beşiktaş'ın kazandığı 11 şampiyonluğun 3nde rakipsiz kalan siyah-beyazlılar, 2 sinde sadece Galatasaray'la çekişip geride bırakmış,2sinde sadece Fenerbahçe ile çekişip geçmeyi başarmış, 1inde sadece Trabzonspor ile şampiyonluk mücadelesi verip ipi göğüslemiş, 1inde hem Trabzonspor'u ve Fenerbahçe'yi, 1nde de hem Sivasspor hem de Trabzonspor'la bu mücadeleye girip galip çıkmış. 11 şampiyonluğun sadece 1inde ve az önce saydıklarıma göre en eskisinde ve Beşiktaş'ın 1959 yılından sonra kurulan yeni ligde kazandığı ilk çekişmeli şampiyonluk yarışında yani sadece 1967 lig şampiyonluğunda hem Galatasaray hem de Fenerbahçe ile çekişerek geride bırakmayı başarabilmiştir. Bu somut veriler düşüncemi büyük ölçüde doğru çıkarıyor: Beşiktaş hem Fenerbahçenin hemde Galatasarayın içinde bulunduğu bir şampiyonluk yarışında bu iki ezeli rakibini de geçerek zafere ulaşamaz! Sadece Fenerbahçe yada Galatasarayla çekişirken bunları geçebilirsiniz ama her iki kulübünde sonuna kadar götürdüğü bir yarışta özellikle son yıllardaki durumuda göz önüne alırsak Beşiktaş için 2. lik başarı sayılır.
 
  Beşiktaş'ın tek büyük sorunu stadsızlık mı yada şampiyonluk yolunda Fenerbahçe'nin puan farkının kapanmasına izin vermemesi mi yada ne zaman ayağa kalksa onu yerine oturtan bir Galatasaray maçı mı? Peki 47 yıldır bu iki renkli takımın girdiği mücadeleleri uzaktan izlemesinin getirdiği bir kötü alışkanlık olmasın özellikle Galatasaray maçı sendromları. 1992 yılında şampiyonluk sayısı Galatasaray'la eşit Beşiktaş'ın sorunlarını sadece konjonktürel sorunlara bağlamak ya görememektir yada Beşiktaş taraftarını hafife almaktır.