9 Ekim 2010 Cumartesi

Süper Lig Tarihimizin Lejyonerleri 1 ; Andre N'gole Kona

   Biz onu Mosheu ve Kushe'yle birlikte Bermuda şeytan üçgeninin son halkası olarak Gençlerbirliğinin ileri ucunda tanıdık. Özellikle 3 büyüklere çok çektirmiştir. Süper ligimizin unutulmaz forveti 16 Haziran 1970 yılında Zambiya sınırına yakın Lubumbashi'de doğmuştur.
1993 yılında Gençlerbirliği başkanı İlhan Cavcav'ın, Güney Afrika'dan Mosheu ve Kushe ile birlikte getirdiği 3 futbolcudan biridir. Aynı zamanda Türkiye liglerinde, diğer iki arkadaşı gibi, ilk oynayan Afrikalı futbolculardandır.
   1993-1994 sezonunda Gençlerbirliği'nde oynamaya başlayan ardından Antalyaspor, Diyarbakırspor ve İstanbulspor'da da forma giymiştir. Sıcakkanlılığı ve güzel futboluyla Gençlerbirliği taraftarlarınca çok sevilmiştir. Golcülüğüyle Gençlerbirliği'nin tarihinde de çok önemli bir yere sahip olan Kona, Gençlerbirliği formasıyla attığı 74 golle (12'si penaltıdan) Gençlerbirliği'nin profesyonel liglerde en çok gol atan futbolcusudur. 1988-98 yılları arası Milli Takımına hizmet vermiştir. Zaire Milli Takımı ile 1992 ve 1996 yıllarında Afrika Ulusal Kupasında final oynamıştır. 1996 yılında Milli Takımın başında, tanıdık isim Muhsin Ertuğrul vardı. 1997 yılında Zaire ismi Kongo Demokratik Cumhuriyeti olarak değiştirilmiştir. 1996 yılında ilk G.Birliği macerası sonlandığında yerine 20 yaşındaki Ümit Karan alınmıştı. Süper Ligde oynadığı 265 maçta attığı 97 gol ile 100'ler kulübüne girmeyi kılpayı kaçırmıştır. 2000-2001 sezonunda G.Birliği formasıyla Türkiye Kupasının kazanılmasında oynadığı 5 karşılaşmada 4 gol atarak büyük katkı yaptı. En çok golü Fenerbahçe'ye atmasına rağmen en güzel golünü Galatasaray kalecisi Hayrettin'e atmıştır. Bir ara F.Bahçe'ye imza atma aşamasına kadar gelsede sarı-lacivertli formayı giymek kısmet olmamıştır.

   Şu anda bildiğim kadarı ile Belçika'da yaşamını sürdürüyor. Ondan bugüne kadar Türkiye'ye getirilen her Afrika'lı futbolcunun ekmeğinde payı vardır. Kona gibi çıkar ümidiyle çok topçu getirilmiştir yaşlı kıtadan. Kimisi Kona gibi unutulmaz olmuştur kimiside ismi bile hatırlanmaz olmuştur. Yalnız tuttuğum takımın her Anadolu kulübüyle yaptığı maçta rakip takımın hücum oyuncularına bakıp Afrikalı varmı diye aramam bana Kona'nın mirasıdır. Başta dedim ya çok canımızı yakmıştır. 2000'den sonra futbolla ilgilenenler anlayamaz!