9 Kasım 2010 Salı

Selçuk Yula

1959 yılında bugün Ankara'da dünyaya geldi geleceğin gol kralı ve Fenerbahçe sevdalısı. 1977-79 yılları arası Şekerspor ile başlayan profesyonel futbolu 2. ligde gol kralı olmasının ardından 3 büyüklerin dikkatini çekti. Beşiktaş ve Galatasaray'da O'nu çok istiyordu ama O'nun karar vermesi çok zor olmadı. Gönlünde; her Ankara'ya geldiğinde tribünlerine koşup izlediği, evinde Cemil Turan'dan aldığı imzalı kağıdını sakladığı Fenerbahçe vardı. Sarı-Lacivertli formayı giyebilmek için tahsilini yarıda bırakıp Efsane başkan Faruk Ilgaz'ın isteğiyle rahmetli Semih Bayülken'in yazlığına götürüldü kimse aklına girmesin diye. 7 sene F.Bahçe formasını gururla taşıdı. Sarı-Lacivertli forma ile birçok başarıya ve ilke imza attı; 134 gol attı, 2 kez gol kralı oldu (1981-82, 16 gol), (1982-83, 19 gol) , Fenerbahçe Stadının açılışındaki ilk gol, yine Fenerbahçe Stadın da Galatasaray'a, Beşiktaş'a ve Trabzonspor'a atılan ilk goller, F.Bahçe'nin aldığı son Türkiye Kupasında atılan gollerden ikisi onun imzasını taşır. 1986 yılında, maddi sorunlarıyla boğuşan F.Bahçe'ye Yula için Almanya'dan çok cazip teklif gelmişti. O bu olayı şöyle anlatır:
" Bir yere gitme isteğim yoktu ama kulübün para sıkıntısı çektiğini söylediler. Almanya’dan da Blau-Weiss takımından çok iyi bir teklif vardı. “Gitmek istemiyorum” dedim, yönetim bana “Paraya çok ihtiyacımız var. Merak etme bir sene sonra alırız seni geri. Çok iyi para veriyorlar” dediler. Ben hüngür hüngür ağlıyorum, “Abi ne olur beni göndermeyin” diyorum. Ama gitmek zorunda kaldım."
Almanya'da geçirdiği 1 seneden sonra çok beklediği F.Bahçe yönetiminden teklif gelmedi. Taraftar onu çok istiyordu ama yönetimin içindeki gruplaşmalar buna izin vermedi. Hatta 1988 yılındaki sezon açılışında tribünler "Selçuk" deyip inlerken, Başkan Tahsin Kaya'ya "Paranız yoksa biz alalım" diyen taraftarlar para bile fırlatmışlardır.1987-91 yılları arasında Sarıyer'de top koşturdu. 87-88 sezonunda 32 gol atmasına rağmen aynı sezon 39 gol atan Tanju'nun gölgesinde kalmıştır. Ve Galatasaray'a transfer hikayesi. Bu kadar Fenerbahçe'yi seven biri nasıl Galatasaray forması giyer:
"Sarıyer’de oynarken Fenerbahçe beni alacağını söyledi. “Sarıyer’den ayrıl gel” dediler. Evimi 800 bin liraya sattım ve onu Sarıyer kulübüne verdim. Bonservisimi aldım ve Fenerbahçe’ye geldim. Baktım beni transfer eden yok, hem 800 bin liralık evimden oldum, hem de ortada kaldım. Bırakmayı da düşündüm ama ortada kalınca, üstüne üstlük bir de Galatasaray çok ısrar edince, kabul ettim. Galatasaray’dan bir lira bile almadım. Alp Yalman benimle konuşmak istedi. O dönem Galatasaray’a çok genç oyuncu gelmişti. Alp Yalman benden gençlere ağabeylik yapmamı istedi, “Sen yine Fenerbahçeli Selçuk olarak kalacaksın. Gel burada ağabeylik yap, bir sene kal yeter” dedi. Ondan önce Galatasaray’dan Büyük Mehmet ağabeylik yapmak için Fenerbahçe’ye gelmişti, onun gibi bir şeydi."

21 kez Milli takımda oynayan Yula, 3 kez kaptan olarak sahaya çıkıp, 4'te gol atmıştır. Selçuk Yula bugün spor yorumculuğu yapmaktadır.