5 Nisan 2010 Pazartesi

Aykut Kocaman

"Aykut Kocaman, bu ülkenin futbol çölünde bir vahadır"
                                                                            Barış Tut
45 yıl önce bugün Sakarya'da dünyaya geldi. Bir futbolsever olarak öncelikle Sakarya'ya ve Sakaryaspor'a teşekkür etmek istiyorum bir futbol yıldızını daha futbolumuza kazandırdıkları için. 1984-88 yılları arasında Sakaryaspor forması giydi. Yani Sakaryasporun Altın yıllarında efsane kadrosunun arasındaydı. Bu kadro 2. ligten 1. lige takımı çıkarmakla kalmadı. Aykut Kocaman, 87-88 sezonunda Türkiye Kupası'nı çeyrek finalde Fenerbahçe'yi deplasmanda 5-1 yenerek, Beşiktaş'ı yarı finalde 4-0'lık skorlarla eleyerek ve finalde de Samsunspor'u 2-0 ve 1-1'le geçerek uzanan Sakaryaspor'la birlikte hem profesyonel kariyerinde ilk kupasıyla tanıştı hemde F.Bahçe'nin dikkatini çekti. 4 sezonda 52 maçta 35 gol attığı Sakaryaspor'dan efsane olacağı F.Bahçe'ye 1988 yılında geçti. 215 maçta 140 gol attı. Özellikle F.Bahçe'deki ilk senesinde ligde 34 maçta attığı 29 golle hem 88-89 sezonunun gol kralı oldu hemde takımını şampiyonluğa taşıdı. İlk gol krallığının ardından iki kere daha bu tacı almaya hak kazanan Kocaman, 95-96 yılındaki şampiyonluktan sonra futbolculuğunu futbolu bırakana kadar İstanbulspor'da sürdürmüştür. İstanbulspor'da geçirdiği 4 sezonda 81 maçta 37 gol atmıştır.
1 kez Türkiye U-21, 15 kez de Türkiye A Milli Takım olmak üzere 16 kez milli formayı giymiş, bu maçlarda bir gol atmıştır.
Süper Lig tarihimizin en fazla gol atan 5. futbolcusu olan Kocaman, 352 maçta fileleri 200 kez sarsmıştır.


2000 yılında futbolu bırakan Aykut Kocaman, İstanbulspor'da teknik direktörlüğe başlamıştır. Sırasıyla, Malatyaspor, Konyaspor ve Ankaraspor takımlarını çalıştırmıştır. 2009-2010 sezonunda Fenerbahçe'de sportif direktör olarak görev yapmıştır. (Dönemin teknik direktörü Daum'dur.)
Fenerbahçe'nin sembol isimlerinden biri olan Kocaman efendiliği ile taraflı, tarafsız herkesin gönlünü feth etmiştir. Saygıdeğer teknik adama doğum gününden dolayı nice sağlıklı, mutlu yıllar diler, futbolumuzun geleceği için yapacağı katkılara şimdiden teşekkür ederim.

Başarıları

Futbolcu olarak

Bireysel