6 Mart 2010 Cumartesi

Brezilyalı - Ahmet Suat Özyazıcı

1936 yılında Trabzon da doğdu. Önce Trabzon İdman Ocağı'nda, daha sonra Trabzonspor da oynadı. Trabzonspor ilk şampiyonluğunu ve iki şampiyonluk hariç diğer tüm şampiyonluklarını onun yönetiminde kazanmıştır. Kendisine, oyunculuk yıllarında göze hoş gelen oyunundan, hep hücumu düşünmesinden ve taktikleri başarıyla uygulayabilmesinden ötürü taraftar ve yorumcular tarafından "Brezilyalı" benzetmesi yapılmıştır.
Futbol hayatına Yolspor'da başlamıştır. Daha sonra zamanının Trabzon'daki (İdmangücü ile birlikte) en popüler futbol takımı olan İdmanocağı'nda gerçek anlamıyla futbola kendini adamıştır. İdmanocağı ve İdmangücü arasındaki rekabetin bir getirisi olarak; Trabzon'daki futbol kültürünün bağrında yetişen Özyazıcı, Trabzon'daki futbol kulüplerinin Trabzonspor çatısı altında birleşmesiyle Trabzonspor'da top koşturmaya başlamıştır.11 kez Amatör Milli Takımda yer aldı.
Futbolu bıraktıktan sonra teknik direktörlük kariyerine başlayan Özyazıcı, Trabzonspor'u değişik dönemlerde çalıştırmıştır. Trabzonspor'un Anadolu İhtilali yaparak, 1975-1980 ve 1983-84 aralıklarında kazandığı şampiyonluklarda Trabzonspor'un önderliğini yapmıştır. Bu şampiyonluklarla Türk futbol tarihinde bir ilk gerçekleşmiş; İstanbul takımları olan Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş dışında ilk kez bir Anadolu takımı şampiyon olmuştur. Bu şampiyonluklar Türk futboluna "Dört Büyükler" kavramını kazandırmıştır. Özyazıcı'nın bu başarıları, onun Trabzonspor taraftarları arasında "efsanevi" olarak tanımlanmasını sağlamıştır. 1986 yılında Milliyet'in düzenlediği "Yılın Türk Teknik Adamı" ödülüne layık görülen Özyazıcı, ayrıca Türkiye'nin en çok şampiyonluk gören yerli teknik direktörüdür.
Özyazıcı, son olarak Sarıyer ve Vanspor'u çalıştırmış; daha sonra ise herhangi bir takımı çalıştırmamıştır. Ahmet Suat Özyazıcı ayrıca Trabzonspor'a kazandırdığı 5 şampiyonluğun yanısıra 6 kez Türkiye Süper Kupası şampiyonluğu, 6 kez Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonluğu, 3 kez Türkiye Kupası şampiyonluğu ve bir kere düzenlenen Kıbrıs Barış Kupası şampiyonluğu kazandırmıştır.Özyazıcı, üst üste 5 kez olmak üzere toplam 6 kez Türkiye Kupası şampiyonu olan tek teknik direktördür.
"...Trabzonspor her zaman eleştirilir. Trabzonspor benim olduğum dönemde, şampiyonlukları yaşadığımız sezonlarda da çok eleştirildi. İki kupa aldığımızda niye 'üçüncü kupayı da almadınız' dediler. Hatta 3 tane kupa aldığımız dönemde bile 'niye dördüncü kupayı almadın' dediler bana. Ben de o zaman dedim ki 'statüde 4. kupa yok." oynadığımız statüde olsa belki onu da alırdım...”
Şu an Kemeraltı çarşısındaki nalbur dükkanında mütevazı bir yaşantı süren efsane teknik adam başardıklarıyla Türk futbolunun unutulmaz emektarlarından biri olmuştur.


Çok yaşa "Brezilyalı"!